????Dördüncü Cüz????
????Dördüncü cüz Âli İmran Sûresi 92. ayetle başlar ve 200. âyetle sûre bier. Ardından Nisa sûresi başlar ve aynı sûrenin 23. ayetiyle dördüncü cüz biter.
????4.Nisa Suresi????
????Medine’de nazil olmuştur. 176 ayettir. Nisa, “kadınlar” demektir. Kadın ve aileyle ilgili birçok konu zikredildiği için sûre bu isimle anılmıştır. Evlilik, boşanma, mehir, aile içi şiddet ve geçimsizlik, çok eşlilik, miras vb. Bunun yanı sıra cihat, münafıkların durumu ve peygambere itaatle ilgili bir çok konu vardır.
????Genel Hatlarıyla Sure????
✏️Sûrede evlilik hükümleri ve evlilikte geçimsizlik konusuna dair birçok ayet vardır. Yetimlerin mallarına sahip çıkmak ve zamanı geldiğinde haklarını tam vermek gerektiği emredilmiştir.
✏️Hakların hak sahiplerine verilmesinden, emanete riayetten ve hiçbir surette adaletten taviz verilmemesi gerektiğinden bahsedilmiştir.
✏️Mirasla ilgili hükümlerin tamamı bu sûrede yer almıştır.
✏️Sûrede ailede eşler arasındaki tartışmalara ve çözüm yollarına değinilmiştir. Eşler arasında anlaşmazlığın boyutuna göre hakem tayini de bu sûrede yer almaktadır.
✏️Bu sûrenin 59, 61, 64, 65, 69, 80, 81, 83, 105, 115, 136 ve 150. ayetlerinde Hz. Peygambere itaatin gerekliliği anlatılmış ve Hz. Peygambere karşı gelmenin imana zarar vereceği özellikle vurgulanmıştır.
✏️Şirk günahının affedilmeyeceğine değinilmiştir.
✏️Münafıkların tutum ve davranışlarından bahsedilmiş ve büyük bir azaba duçar olacakları belirtilmiştir. Sûrenin son kısımlarında Hristiyanlardan bahsedilmiştir.
Bu kısımdaki 3 konu (mesaj):
1. TEBLİĞ
Âl-i İmran suresinin baş tarafında Hristiyanların hatalarından bahsedilmişti. Bunları;
• Müteşabih (akılla bilinmeyen/karmaşık) konuları tecil yapmaları
• Babasız doğmasından dolayı Hz.İsa’ya Tanrı’nın oğlu demeleri,
• Bir de ruhbanlık diye bir sınıf uydurup tebliğ ve cihadı terk etmeleriydi (toplumdaki ve dünyadaki kötülüklere ve haksızlıklara sessiz kalmalarıydı.)
2. ALLAH’IN TAKDİRİNE TESLİMİYET
• Bu cüzün sonunda ise güzel bir dua vardır (bk. Âl-i İmran, 3/191- 94).
• Âl-i İmran suresinde de müteşabih konularda hata yapılmaması ile ilgili bir dua bulunmaktadır. Bunun çaresinin Allah’ın ﷻ gücünü/otoritesini anlamak ve teslim olmaktan geçtiği açıklanmaktadır.
3. TOPLUMSAL HAK BİLİNCİ
• Nisa suresinde savaş sonrası toplumdaki problemler ve çözüm yolları anlatılmakta; yetimler, miras, vasiyet ve ahlaki seviyenin korunması ile ilgili hükümler açıklanmakta ve şahsiyetli bir toplumun inşası emredilmektedir.
Kaynak: Murat PADAK (Cüz Cüz Kur’an-ı Kerim’i Tanıyalım), Rıfat ORAL (Kur’an’ın Temel Konuları)