bg-2

Yirmi Dördüncü Cüz

????YİRMİ DÖRDÜNCÜ CÜZ????
????Yirmi dördüncü cüzde Zümer sûresinin devamı, Mümin sûresinin tamamı ve Fussilet sûresinin 46 ayeti vardır.

????40.Mümin/Ğafir Sûresi????
????Mekke’de nazil olmuştur. 85 ayettir. Diğer adı da “Ğafir” sûresidir. Sûrede Firavun’la konuşan ve imanını gizli tutan bir müminden bahsedilmiştir. Mumin sûresi ve peşinden gelen altı sûre “Hamim” ile başladığı için bu sûrelere “Hevamim” sûreleri denilmiştir.
????Bu sûrelerin konuları birbirine çok benzemektedir. Hepsinde de sûrenin giriş kısmında Kur’an’ın yüceliğine ve hikmet dolu bir kitap olduğuna değinilmiştir.

????Genel Hatlarıyla Sûre????
✏️Sûre Allah Teâlâ’nın merhametinden ve tövbeleri kabul ettiğinden bahsederek başlamaktadır. Meleklerin, Allah katındaki değerlerine değinilmiş ve müminler için dua ve istiğfar talebinde bulundukları ifade edilmiştir.
✏️Hz. Musa’nın davetine icabet eden ve Firavun ailesinden olan gizli bir müminin, Firavun’a karşı karşı Hz. Musa’yı savunmasından bahsedilmiş ve Hz. Musa’nın mücadelesinden de örnekler verilmiştir.
✏️Allah Teâlâ’nın kudretine işaret eden kevni deliller zikredilmiş, ölüm ve ölüm sonrası hakikatler hatırlatılmıştır.

????41. Fussilet Sûresi????
????Mekke’de nazil olmuştur. 54 ayettir. Sûrenin baş tarafında geçen “Fussilet/Kitabın ayetleri açıklanmıştır.” ifadesinden dolayı bu isimle anılmıştır.

????Genel Hatlarıyla Sûre????
✏️Kur’an’a karşı duyarsız kalan Mekkeli müşriklerin tutumundan bahsedilmiş ve kendilerine uyarıcı gelen ama uyarıcıları kabul etmeyen inkârcıların nasıl bir akıbetle karşılaştıkları anlatılmıştır.
✏️Allah’ın birliğinin delillerinden zikredilmiştir.
✏️Kur’an’ın her tarafa ulaşmasını engellemek için Kur’an okunduğu zaman gürültü çıkarmayı isteyen müşriklerin korkularından bahsedilmiştir.
✏️Müminlerin özelliklerinden bir kısmı anlatılmış ve insanın hak ve hakikat karşısındaki tutumuna dikkat çekilmiştir.

Bu kısımdaki üç konu (mesaj):

1.İYİ VE KÖTÜ
• Zümer sûresinin son tarafında farklılıkar anlatılmaya devam etmektedir. Kizb (yalan) ile sıdk (doğruluk), zulüm ile adalet ve cehennem ile cennet.. ve sure hamd ile tamamlanmaktadır (Zümer, 39/23-75)

2.PEYGAMBERE DESTEK OLAN CESUR MÜMİN
• Mümin suresinde ise kitapla mücadele edenler anlatılıp (Mü’min, 40/4-15), ahirette hüküm sahibinin Allah olduğu açıklanmakta (Mü’min, 40/16-22); bu tevhid ve şirk mücadelesinin tarihin her döneminde olduğu belirtilip konu Hz. Musa ve ona kurulan tuzak üzerinden anlatılmaya devam edilmektedir ve ona yardım eden cesur bir müminin çalışmaları aktarılmaktadır (Mü’min, 40/23-44)

3.AKIBET FARKLI OLACAKTIR
• Sonra gelen Fussilet suresinde ise; “Bu kitapta size Allah, kâinat ve insan hakkında bilgiler verildi.” denilerek inkârcıların/kâfirlerin sonu olan azap ile iman edip salih amel işleyenlerin karşılaşacakları mükâfatlar anlatılmakta, bu iki şey arasındaki farkın fark edilmesi gerektiği bildirilmektedir (Fussilet,41/13-40).

Kaynak: Murat PADAK (Cüz Cüz Kur’an-ı Kerim’i Tanıyalım), Rıfat ORAL (Kur’an’ın Temel Konuları)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yeni İçerikler

Emrullah ACAR
İmam-ı Gazali der ki; “Benim üzerime bir gün doğar da, beni Allah’a yaklaştıracak olan bir ilmi o günde biraz daha çoğaltamazsam, o günün güneşinin doğmasında benim için bereket yoktur.” Bu düsturla öğrenmek ve öğretmek adına çabalayan bir ademoğlu.

En Çok Okunanlar